Cum creez un site în WordPress – ghid practic 2022

by | Feb 3, 2022 | Web design | 1 comment

invităm spuneți părerea despre ceea ce scriem, prin comentarii, iar daca plac articolele noastre, nu uitați: “sharing is caring”

În urmă cu ceva timp, activitatea de creare site web aparținea doar celor cu studii în domeniu sau cu experiență. Din fericire, astăzi există numeroase platforme și instrumente, atât gratuite, cât și contra cost, care sunt la îndemâna oricui dorește își creeze singur site-ul.

Tot ce ai nevoie este de un ghid de creare site web în WordPress, care iți ofere îndrumarea necesară pentru a parcurge, în ordinea corecta, pașii necesari ai propriul tău website.

Tutorialele video de pe Youtube sunt o sursă foarte bună de inspirație și de urmărire și aplicare a pașilor necesari creării website-ului. O alta sursa importanta de informare, este blogul WP Beginner .

Poate nu vei găsi toți pașii într-un singur tutorial video sau articol de blog, însă dacă urmărești pașii pe care îi enumerăm în continuare, cu siguranță iți va fi ușor te descurci.

Pași necesari pentru creare site gratuit în WordPress:

1.Înregistrarea unui domeniu (www.domeniu.ro)

Crearea oricărui site web pleacă de la un nume pe care îl alegi, dar care trebuie să fie și disponibil, deoarece fiecare domeniu pe internet este unic. Verificarea disponibilității domeniului se poate face aici

Sfaturi în alegerea domeniului:

 1. fie scurt – ușor de reținut și ușor de scris în browser;
 2. fie memorabil – un nume care rămână în mintea publicului de la prima vizita;
 3. fie atrăgător – fii creativ şi gândește-te la un nume care capteze atenția și care descrie ceea ce faci;
 4. fie ușor de scris;

Simți nu ești suficient de creativ azi? ai avea nevoie de o inspirație în alegerea domeniului site-ului tău? Cu Squadhelp poți găsi o multitudine de idei de branding.

Înregistrarea unui domeniu presupune și alegerea unei extensii ( .ro, .com, . org, .net).​​ Domeniile .com și .ro sunt la preturi convenabile și sunt cele mai populare și ușor de reținut.

2.Alegerea hosting-ului

Pentru a rula online, site-ul are nevoie de un spațiu fizic pe un server, acesta fiind un fel de hard disk menit stocheze toate informațiile de pe site-ul tău (texte, imagini, clipuri video).

Furnizorul de hosting(găzduire web) iți închiriază practic spațiul pe serverele lor și are grijă ca acesta beneficieze de cele mai bune condiții pentru a funcționa pe internet. Când vine vorba despre un website în WordPress, cea mai buna variantă de găzduire este cea shared (Shared Hosting), de altfel și cea mai accesibilă.

Există pe piața din România  numeroși furnizori de hosting, deci oferta e foarte generoasa. Dacă site-ul tău va fi pe domeniu .ro sau .eu, dar te adresezi unui public din România, atunci e recomandat să îți alegi un furnizor român de hosting.

Creare site web gratuit în WordPress

După alegerea domeniului și hosting-ului, iată-ne în punctul cel mai important: crearea site-ului web. În ziua de azi, chiar nu ai nevoie de cunoștinte de programare ori web design pentru a crea un site web, doar de WordPress. Te vei convinge de asta, mai jos.

Instalare WordPress

Pentru aceasta ai la îndemână două modalități: manuală și semi-automată. Pentru că faci primii pași în lumea acestei platforme, cel mai indicat pentru tine este varianta instalării semi-automate. Aceasta se realizează prin intermediul cPanel – interfaţa care administrează contul de găzduire. Iată etapele (care iți vor lua mai puțin de 2 minute):

 • Scrie în browser numele noului tău site și adaugă la final secvența “/cpanel”( www.numesite.ro/cpanel);
 • introdu numele de utilizator și parola pentru a te loga în cont (aceste informații le primești pe e-mail de la firma de gazuire);
 • click pe pictograma WordPress Installer (din zona numită Softaculous Apps Installer);
 • alege domeniul unde urmează instalezi site-ul;
 • configurează user, parolă (notează-le pe un post-it, vei avea nevoie le accesezi la pasul următor) ;
 • click pe Install.

După ce ai finalizat procesul instalării, vei avea în față varianta basic a site-ului tău WordPress.

Acum începe partea frumoasă a creării site-ului web, pentru de acum poți începe personalizarea acestuia. Ai la dispoziție pentru asta o mulțime de teme și plugin-uri. Poți alege teme gratuite ori teme plătite, predefinite.

Citește recenziile altor utilizatori WordPress care au testat funcționalitățile temelor disponibile și, astfel, descarci acea temă care se potrivește cu planurile tale.

Iți recomand alegerea unei teme care este bine optimizată pentru toate dispozitivele moderne (responsive) și care primește încă suport și actualizări din partea dezvoltatorilor. Aceleași recomandări se aplică și în cazul plug-in-urilor, acele extensii cu ajutorul cărora vei extinde funcționalitățile website-ului tău.

Personalizare site web in WordPress

Personalizarea site-ului se realizează prin panoul de administrare WordPress, pe care îl poți accesa în browser ,adăugând adresei tale web secvența „/wp-admin” (www.numesite.ro/wp-admin). După ce te loghezi cu userul și parola de la pasul anterior, vei accesa Dashboard-ul (Panoul de control) s-ar putea să fie puţin copleșitor. E normal, dar nu-ți face griji, în WordPress totul este inuitiv, așa vei învăța din mers, pe măsură ce vei folosi platforma. Opțiunile se afla în bara din stânga a Dashbord-ului.

1 Alege o temă

Ai o multitudine de variante disponibile care pot fi filtrate în funcție de anumite cuvinte cheie pentru a le găsi mai ușor. Instalarea se face extrem de ușor și rapid: Install – Activate. Sunt două tipuri principale de teme: custom (realizate special pentru tine, de un programator) sau predefinite (teme deja existente, pe care le poți doar personaliza). Temele profesionale sunt disponibile contra cost, iar cele de baza sunt gratuite.

2 Creează pagini

Din meniul lateral vei alege Pages -> Add New. Adaugi titlul  (Despre noi, Servicii, Blog), imagini și conținut. Cu un click pe Publish („Publică”) pagina e publicată și va fi afișată pe site.

3 Instalează plugin-uri

Pluginurile sunt practic niște module care adaugă caracteristici și funcționalități suplimentare site-ului tău (formulare de contact, coș de cumpărături, galerii foto, optimizare SEO, newsletter etc). Sunt peste 25.000 de plugin-uri, așa căi ai de unde alege. Îți recomand nu îți încarci site-ul cu prea multe plugin-uri, ci le alegi, pentru început, doar pe cele care iți asigură o serie de funcții de bază, de care ai nevoie.

4 Creează meniul

Din meniul lateral vei alege Appearence -> Menus ->Create new menu și alocă paginile deja create meniului

5 Scrie conținutul paginilor

Odată ce ai stabilit meniul site-ului tău WordPress și numărul de pagini, trebuie creezi structura și conținutul fiecărei pagini.Trebuie adaugi și elemente de conversie (formulare de contact / abonare la newsletter, butoane call to action și link-uri interne relevante).

6 Creează un blog

Acest pas este opțional, însă te va ajuta cu siguranță, dacă vrei ți crești traficul organic și iți educi publicul tintă.

7 Creează articole de blog

Navighează în secțiunea Posts-> Add New. Secțiunea aceasta este dedicata exclusiv creării de conținut pentru blogul existent pe site-ul tău și oferă o mulțime de instrumente de editare a textului, plus adăugarea de fișiere multimedia.

Mentenanța site WordPress

Bravo, tocmai ai reușit iți creezi propriul site în WordPress!  Dacă sunt anumite lucruri pe care vei dori le modifici pe parcurs, o poți face foarte ușor tot din panoul de control. Cu toate acestea, deși partea cea mai importantă din munca ta a trecut, eforturile tale nu se opresc aici. Dacă ai un site, trebuie îl menții mereu actualizat, atât la nivel de informații, cât și la nivel tehnic.

Creare site web cu WordPress – concluzii

În mod constant, platforma WordPress, temele și plugin-urile, cer actualizări. Actualizările sunt, în primul rând, pentru securitatea site-ului tău. Fiind atât de popular, WordPress este frecvent atacat de hackeri, care vor să injecteze linii de cod nedorite sau chiar viruși în site-urile WordPress. De aceea, programatorii platformei și ai componentelor sale mereu trimit actualizări către toți utilizatorii.

În al doilea rand, actualizările sunt recomandate pentru a menține site-ul la curent cu noile cerințe în tehnologie și SEO.

Așadar, ai toate motivele faci aceste update-uri în mod constant.  ​​Așa cum ai putut observa, platforma WordPress este foarte ușor de folosit și oferă posibilități de personalizare aproape nelimitate, astfel încât rămâne cea mai bună variantă când vine vorba despre procesul de creare site . Sper ți-au fost utile informațiile din acest ghid! Dacă știi persoane cărora le-ar fi utile, apreciez mult îl distribui către toți cei interesați.

De asemenea, dacă ai orice întrebări despre pașii de mai sus sau dacă ai nevoie de ajutor, scrie-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

1 Comment
 1. Fuzzy

  În prezent, există numeroase instrumente disponibile atât gratuit, cât și contra cost, care îi permit oricui să își creeze propriul website. În primul rând, trebuie să alegi un nume de domeniu care să fie scurt, memorabil, atrăgător și ușor de scris în browser. Este important să alegi o extensie care să se potrivească cu tipul de website pe care îl creezi. Apoi, trebuie să alegi un furnizor de hosting care să îți ofere spațiu suficient pentru a stoca toate informațiile și care să beneficieze de cele mai bune condiții pentru a funcționa pe internet. Varianta de găzduire shared este cea mai bună și cea mai accesibilă pentru un site în WordPress.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Blog, ce este?Cum fac un blog gratuit - metode, sfaturi si idei ✨✨ - […] concluzie, nu poți începe un blog gratuit, fără a investi bani în el și  totodată să ai așteptări să…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ai nevoie de creare blog sau site ?

Hai să creștem împreună afacerea ta în mediul online!

Noi te vom ajuta să ai o imagine profesională și să-ți crești afacerea organic în mediul online, creând o punte de legătură între tine și potențialii tăi clienți

S-ar putea ți mai placă și

De ce ai nevoie de un magazin online în 2023: Beneficii și tendințe

De ce ai nevoie de un magazin online în 2023: Beneficii și tendințe

În contextul economico-social post pandemic și a digitalizării accelerate, ca și necesitate socială, dezvoltarea unui site de prezentare sau magazin online a devenit o necesitate pentru afaceri. Digitalizarea rapidă și schimbările în comportamentul de cumpărare al...

Ce este un blog? Cum să îți faci un blog gratuit

Ce este un blog? Cum să îți faci un blog gratuit

Un blog profitabil, la fel ca orice afacere, începe cu un plan și o strategie foarte bună.
Sunt multe elemente pe care va trebui să le iei în considerare, precum: Alegerea domeniului și a firmei de găzduire. Alegerea unei nișe profitabile.

Ce este SEO și ce înseamnă să-ți optimizezi site-ul pentru Google

Ce este SEO și ce înseamnă să-ți optimizezi site-ul pentru Google

Majoritatea dintre noi ne dorim ca site-urile noastre să ajungă pe primele poziții în motoarele de căutare, să atragem sute de vizitatori zilnic și să ne creștem afacerile online. Ajunge astfel pe la urechile noastre noțiunea de optimizare seo. Dar ce este SEO? Acest...