Continut articol
În urmă cu ceva timp, activitatea de creare site web aparținea doar celor cu studii în domeniu sau cu experiență. Din fericire, astăzi există numeroase platforme și instrumente, atât gratuite, cât și contra cost, care sunt la îndemâna oricui dorește să își creeze singur site-ul.
Tot ce ai nevoie este de un ghid de creare site web în WordPress, care să iți ofere îndrumarea necesară pentru a parcurge, în ordinea corecta, pașii necesari că să ai propriul tău website.
Tutorialele video de pe Youtube sunt o sursă foarte bună de inspirație și de urmărire și aplicare a pașilor necesari creării website-ului. O alta sursa importanta de informare, este blogul WP Beginner .
Poate că nu vei găsi toți pașii într-un singur tutorial video sau articol de blog, însă dacă urmărești pașii pe care îi enumerăm în continuare, cu siguranță iți va fi ușor să te descurci.
Pași necesari pentru creare site gratuit în WordPress:
1.Înregistrarea unui domeniu (www.domeniu.ro)
Crearea oricărui site web pleacă de la un nume pe care îl alegi, dar care trebuie să fie și disponibil, deoarece fiecare domeniu pe internet este unic. Verificarea disponibilității domeniului se poate face aici
Sfaturi în alegerea domeniului:
- Să fie scurt – ușor de reținut și ușor de scris în browser;
- Să fie memorabil – un nume care să rămână în mintea publicului de la prima vizita;
- Să fie atrăgător – fii creativ şi gândește-te la un nume care să capteze atenția și care descrie ceea ce faci;
- Să fie ușor de scris;
Simți că nu ești suficient de creativ azi? ai avea nevoie de o inspirație în alegerea domeniului site-ului tău? Cu Squadhelp poți găsi o multitudine de idei de branding.
Înregistrarea unui domeniu presupune și alegerea unei extensii ( .ro, .com, . org, .net). Domeniile .com și .ro sunt la preturi convenabile și sunt cele mai populare și ușor de reținut.
2.Alegerea hosting-ului
Pentru a rula online, site-ul are nevoie de un spațiu fizic pe un server, acesta fiind un fel de hard disk menit să stocheze toate informațiile de pe site-ul tău (texte, imagini, clipuri video).
Furnizorul de hosting(găzduire web) iți închiriază practic spațiul pe serverele lor și are grijă ca acesta să beneficieze de cele mai bune condiții pentru a funcționa pe internet. Când vine vorba despre un website în WordPress, cea mai buna variantă de găzduire este cea shared (Shared Hosting), de altfel și cea mai accesibilă.
Există pe piața din România numeroși furnizori de hosting, deci oferta e foarte generoasa. Dacă site-ul tău va fi pe domeniu .ro sau .eu, dar te adresezi unui public din România, atunci e recomandat să îți alegi un furnizor român de hosting.
Creare site web gratuit în WordPress
După alegerea domeniului și hosting-ului, iată-ne în punctul cel mai important: crearea site-ului web. În ziua de azi, chiar nu ai nevoie de cunoștinte de programare ori web design pentru a crea un site web, doar de WordPress. Te vei convinge de asta, mai jos.
Instalare WordPress
Pentru aceasta ai la îndemână două modalități: manuală și semi-automată. Pentru că faci primii pași în lumea acestei platforme, cel mai indicat pentru tine este varianta instalării semi-automate. Aceasta se realizează prin intermediul cPanel – interfaţa care administrează contul de găzduire. Iată etapele (care iți vor lua mai puțin de 2 minute):
- Scrie în browser numele noului tău site și adaugă la final secvența “/cpanel”( www.numesite.ro/cpanel);
- introdu numele de utilizator și parola pentru a te loga în cont (aceste informații le primești pe e-mail de la firma de gazuire);
- click pe pictograma WordPress Installer (din zona numită Softaculous Apps Installer);
- alege domeniul unde urmează să instalezi site-ul;
- configurează user, parolă (notează-le pe un post-it, vei avea nevoie să le accesezi la pasul următor) ;
- click pe Install.
După ce ai finalizat procesul instalării, vei avea în față varianta basic a site-ului tău WordPress.
Acum începe partea frumoasă a creării site-ului web, pentru că de acum poți începe personalizarea acestuia. Ai la dispoziție pentru asta o mulțime de teme și plugin-uri. Poți alege teme gratuite ori teme plătite, predefinite.
Citește recenziile altor utilizatori WordPress care au testat funcționalitățile temelor disponibile și, astfel, descarci acea temă care se potrivește cu planurile tale.
Iți recomand alegerea unei teme care este bine optimizată pentru toate dispozitivele moderne (responsive) și care primește încă suport și actualizări din partea dezvoltatorilor. Aceleași recomandări se aplică și în cazul plug-in-urilor, acele extensii cu ajutorul cărora vei extinde funcționalitățile website-ului tău.
Personalizare site web in WordPress
Personalizarea site-ului se realizează prin panoul de administrare WordPress, pe care îl poți accesa în browser ,adăugând adresei tale web secvența „/wp-admin” (www.numesite.ro/wp-admin). După ce te loghezi cu userul și parola de la pasul anterior, vei accesa Dashboard-ul (Panoul de control) s-ar putea să fie puţin copleșitor. E normal, dar nu-ți face griji, în WordPress totul este inuitiv, așa că vei învăța din mers, pe măsură ce vei folosi platforma. Opțiunile se afla în bara din stânga a Dashbord-ului.
1 Alege o temă
Ai o multitudine de variante disponibile care pot fi filtrate în funcție de anumite cuvinte cheie pentru a le găsi mai ușor. Instalarea se face extrem de ușor și rapid: Install – Activate. Sunt două tipuri principale de teme: custom (realizate special pentru tine, de un programator) sau predefinite (teme deja existente, pe care le poți doar personaliza). Temele profesionale sunt disponibile contra cost, iar cele de baza sunt gratuite.
2 Creează pagini
Din meniul lateral vei alege Pages -> Add New. Adaugi titlul (Despre noi, Servicii, Blog), imagini și conținut. Cu un click pe Publish („Publică”) pagina e publicată și va fi afișată pe site.
3 Instalează plugin-uri
Pluginurile sunt practic niște module care adaugă caracteristici și funcționalități suplimentare site-ului tău (formulare de contact, coș de cumpărături, galerii foto, optimizare SEO, newsletter etc). Sunt peste 25.000 de plugin-uri, așa căi ai de unde alege. Îți recomand să nu îți încarci site-ul cu prea multe plugin-uri, ci să le alegi, pentru început, doar pe cele care iți asigură o serie de funcții de bază, de care ai nevoie.
4 Creează meniul
Din meniul lateral vei alege Appearence -> Menus ->Create new menu și alocă paginile deja create meniului
5 Scrie conținutul paginilor
Odată ce ai stabilit meniul site-ului tău WordPress și numărul de pagini, trebuie să creezi structura și conținutul fiecărei pagini.Trebuie să adaugi și elemente de conversie (formulare de contact / abonare la newsletter, butoane call to action și link-uri interne relevante).
6 Creează un blog
Acest pas este opțional, însă te va ajuta cu siguranță, dacă vrei să–ți crești traficul organic și să iți educi publicul tintă.
7 Creează articole de blog
Navighează în secțiunea Posts-> Add New. Secțiunea aceasta este dedicata exclusiv creării de conținut pentru blogul existent pe site-ul tău și oferă o mulțime de instrumente de editare a textului, plus adăugarea de fișiere multimedia.
Mentenanța site WordPress
Bravo, tocmai ai reușit să iți creezi propriul site în WordPress! Dacă sunt anumite lucruri pe care vei dori să le modifici pe parcurs, o poți face foarte ușor tot din panoul de control. Cu toate acestea, deși partea cea mai importantă din munca ta a trecut, eforturile tale nu se opresc aici. Dacă ai un site, trebuie să îl menții mereu actualizat, atât la nivel de informații, cât și la nivel tehnic.
Creare site web cu WordPress – concluzii
În mod constant, platforma WordPress, temele și plugin-urile, cer actualizări. Actualizările sunt, în primul rând, pentru securitatea site-ului tău. Fiind atât de popular, WordPress este frecvent atacat de hackeri, care vor să injecteze linii de cod nedorite sau chiar viruși în site-urile WordPress. De aceea, programatorii platformei și ai componentelor sale mereu trimit actualizări către toți utilizatorii.
În al doilea rand, actualizările sunt recomandate pentru a menține site-ul la curent cu noile cerințe în tehnologie și SEO.
Așadar, ai toate motivele să faci aceste update-uri în mod constant. Așa cum ai putut observa, platforma WordPress este foarte ușor de folosit și oferă posibilități de personalizare aproape nelimitate, astfel încât rămâne cea mai bună variantă când vine vorba despre procesul de creare site . Sper că ți-au fost utile informațiile din acest ghid! Dacă știi persoane cărora le-ar fi utile, apreciez mult să îl distribui către toți cei interesați.
De asemenea, dacă ai orice întrebări despre pașii de mai sus sau dacă ai nevoie de ajutor, scrie-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.
În prezent, există numeroase instrumente disponibile atât gratuit, cât și contra cost, care îi permit oricui să își creeze propriul website. În primul rând, trebuie să alegi un nume de domeniu care să fie scurt, memorabil, atrăgător și ușor de scris în browser. Este important să alegi o extensie care să se potrivească cu tipul de website pe care îl creezi. Apoi, trebuie să alegi un furnizor de hosting care să îți ofere spațiu suficient pentru a stoca toate informațiile și care să beneficieze de cele mai bune condiții pentru a funcționa pe internet. Varianta de găzduire shared este cea mai bună și cea mai accesibilă pentru un site în WordPress.